Project ‘’Geen hoogtevrees meer met de oculus rift’’

De Psychologenpraktijk Advies & Hulp is op dit moment bezig om in samenwerking met een Tilburgs bedrijf een kortdurende behandelmodule te ontwikkelen voor de behandeling van hoogtevrees/dieptevrees met behulp van de oculus rift. Het doel is de angst in twee tot drie sessie kwijt te raken.

De Oculus Rift is een virtuele bril waarbij men het gevoel heeft dat men zich in de virtuele wereld bevindt. De bril heeft een ingebouwd LCD-scherm en twee lenzen waardoor je een 3D-effect krijgt. Het beeld is te vergelijken met dat van een 3D-televisie. Je sluit de ontvanger van de Oculus Rift aan op je computer,  waarna deze beelden doorgeeft aan de headset.
Omdat het scherm zo dicht op je ogen zit, is het 3D effect vele malen groter dan in de bioscoop of thuis achter je 3D-televisie. Daardoor zit je echt helemaal in de beelden. Ook registreert de bril je bewegingen, waardoor het beeld meegaat met de bewegingen van je hoofd. De drager kan 360 graden in het rond kijken en naar boven en naar beneden kijken. Via position-tracking kan je ook ergens omheen en overheen kijken, bijvoorbeeld op een balkon naar voren leunen om naar beneden te kijken.

Via de software, die op dit door een Tilburgs bedrijf gemaakt wordt, zal men verschillende aspecten van hoogtevrees stapje voor stapje kunnen oefenen, denk hierbij aan hoge gebouwen, liften en bruggen.